Strona główna GÓRNICTWO Kawa – energia nie tylko w filiżance

Kawa – energia nie tylko w filiżance

207
0
PODZIEL SIĘ

W poszukiwaniu źródeł energii jesteśmy całkiem nieźli. Sięgamy po energię słoneczną, wiatrową oraz geotermalną. Równie popularna i ceniona staje się energia pozyskiwana z biomasy. Ta może mieć bardzo różną postać. Jak się okazuje taką energię można uzyskać również z kawy. Ta znana jest większości osób jako takie źródło, z którego często korzysta się w chwilach znużenia. Uprawiana jest w wielu krajach i zapewnia bogactwo różnorodnych smaków. W Holandii postanowiono jednak wykorzystać fusy z kawy do produkcji energii cieplnej. Jak się okazało jest to bardzo atrakcyjne rozwiązanie, które sprawdziło się w fabryce Jacobs Douve Egberts – JDE. Tym samym to, co większość osób traktuje jako zwykłe odpady po raz kolejny udowodniły, że mogą okazać się niezmiernie przydatne. Wystarczy wykorzystać je w nieco innej formie. Wynika to między innymi z nowych założeń oraz standardów firmy, która postanowiła mieć bardziej korzystny wpływ na środowisko naturalne. Jest to szczególnie silny i popularny trend w ostatnim czasie. Ciepłownia w fabryce jest zasilana biomasa powstałą z fusów z dodatkiem niezbędnych składników poprawiających ich właściwości. Powstałe paliwo a w późniejszym etapie również i biogaz zostają odpowiednio wykorzystane do dalszych prac. Tak wykorzystane odpady z kawy pozwalają na duże oszczędności i uniknięcie znaczących emisji CO2 do atmosfery w skali roku. Należy zauważyć, że na te cele należało opracować między innymi specjalne kotły. Podobne projekty i inwestycje z pewnością będą kontynuowane oraz rozwijane, co pozwoli na ich jeszcze większą wydajność. Jak narazi w domach możemy sobie pozwolić najczęściej na energię z kawy uzyskaną za pomocą ekspresu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię